اروپا چطور جلوی فرار مغزهای فناوری پاک به آمریکا را گرفت؟
بسیاری از این واهمه داشتند که شرکتهای فناوری پاک اروپا، جذب یارانه تسهیلات دولت آمریکا خواهند شد اما هنوز تغییر قابل توجهی در این سرمایهگذاریها، مشاهده نشده است.
به گزارش دیده بان انرژی و به نقل از ایسنا؛ بسته یارانه سبز ۳۶۹ میلیارد دلاری که دولت آمریکا تحت قانون کاهش تورم رونمایی کرد، هنگامی که یک سال پیش معرفی شد، زنگ خطر را در اروپا به صدا درآورد؛ به خصوص به این دلیل که این منطقه با موانع اقتصادی ناشی از همهگیری کووید ۱۹ و بحران اوکراین، روبرو بود.
بسیاری انتظار داشتند شرکتهای فناوری پاک نخبه اروپا، جذب مشوقهای مالیاتی آمریکا شده و اروپا را ترک کنند و این منطقه را با خلأ مشاغل، نوآوری و سرمایه گذاری در آینده روبرو کنند. اما با گذشت یک سال، این سناریوی تیره و تار آن طور که پیش بینی شده بود، اتفاق نیافتاده است.
نیکلاس پواتیه از اندیشکده «بروژل» چنین توضیح میدهد: این تصور وجود داشت که پس از کرونا و بحران اوکراین، قانون کاهش تورم آمریکا، آخرین اتفاق بد برای اقتصاد اتحادیه اروپا خواهد بود. با این حال، نگرانیها در این خصوص، ممکن است بیش از حد اندازه بوده باشند. دادهها تاکنون، تغییر قابل توجه سرمایه گذاری از اروپا به آمریکا به دلیل قانون کاهش تورم را نشان نمیدهند.
اتحادیه اروپا این رقابت را به خوبی حس کرد و در مارس، با صدور اجازه به کشورهای عضو این بلوک برای اختصاص یارانههای مشابه آمریکا، واکنش نشان داد. هدف از این اقدام، این بود که شرکتهای اروپایی مزیت قابل توجهی را در آمریکا نسبت به منطقه خود نبینند.
اتحادیه اروپا تا به حال، ۳۷ درصد از ۸۰۰ میلیارد یورو اعتبار احیای پساکرونایی را برای پروژههای دوستدار محیط زیست اختصاص داده است. به این ترتیب، پاسخ اروپا به قانون کاهش تورم آمریکا حتی پیش از این که واشنگتن بینش اقلیم محور خود را نشان دهد، داده شده بود. با این حال، همه چیز برای اروپایی خیلی خوب نبوده است.
صندوق حاکمیتی اروپایی که هدف آن، حمایت از گذار انرژی این منطقه بود، به دلیل تردید کشورها نسبت به افزایش بار مالی خود به خصوص در شرایطی که قیمتهای انرژی افزایش پیدا کرده و چالشهایی نظیر بحران اوکراین وجود دارد، با پایان زودهنگام روبرو شده است.
در حالی که تدابیر اتحادیه اروپا، قابل ستایش هستند اما به نظر میرسد به نفع بازیگران بزرگ بودهاند و کسب و کارهای کوچک را به حاشیه رانده اند. در مقابل، مدل آمریکایی با وعده کاهش هزینههای تولید، جذابتر به نظر میرسد.
بر اساس گزارش اویل پرایس، قانون کاهش تورم آمریکا در واقع، اوضاع را برای اروپاییها متفاوت کرد البته نه آن طور که برخی میترسیدند. باید دید که ایا تدابیر واکنشیاروپا، مستمر خواهند بود یا خیر اما فعلا، قاره کهن آماده نیست که تحت الشعاع آمریکا قرار بگیرد.