گاز

اقدام جهادی دولت برای پایداری شبکه گاز شرق کشور

عملیات اجرایی خط انتقال گاز از دشتک زابل به نهبندان از اقدامات جهادی دولت سیزدهم با سرعت در حال انجام است که علاوه بر تامین گاز مورد نیاز خراسان جنوبی از ۲ مسیر شمال و جنوب، به افزایش پایداری شبکه گازرسانی شرق کشور کمک می‌کند. 

به گزارش دیده بان انرژی و به نقل از ایرنا؛ در دولت سیزدهم اقدام شاخصی در راستای گازرسانی به مناطق مختلف خراسان جنوبی انجام شد به‌گونه‌ای که در هفته دولت سال گذشته جشن پایان گازرسانی به روستاهای بالای ۲۰ خانوار استان برگزار شد.

با وجود همه تلاش‌هایی که برای گسترش شبکه گازرسانی در خراسان جنوبی انجام شده اما در حال حاضر فقط از یک مسیر و شمال استان تغذیه خطوط گاز انجام می‌شود که در فصل سرما برخی مشترکان با افت فشار گاز مواجه می‌شوند و از جمله در بحران سرمای سال گذشته روزهای سختی برای مسئولان و مردم در تامین گاز پایدار رقم خورد.

افت فشار گاز ناشی از برودت هوا در سال گذشته که با اتخاذ راهکار تعطیلی ادارات، مراکز آموزشی و واحدهای تولیدی خراسان جنوبی در کنار مدیریت مصرف انرژی همراه شد، مهر تاییدی بر دغدغه‌های موجود زد.

استاندار خراسان جنوبی با استفاده از فرصت تشکیل جلسات روزانه ستاد مشترک مدیریت بحران و مصرف انرژی طی تماس‌های تلفنی مکرر، ضمن اشاره به اهتمام کارکنان شرکت گاز در راستای جلوگیری از قطع گاز، چالش اصلی را به مدیران کشوری یادآور شد و از مکاتباتی گفت که پیش از این و با پیش‌بینی شرایط موجود صورت گرفته و به جلب موافقت وزیر نفت انجامیده بود.

با گرمتر شدن هوا و بازگشت فشار شبکه و آرام‌تر شدن شرایط، فرصت برای پیگیری مجدد وعده‌های دولتمردان فراهم شد لذا اولین اتفاق استفاده از فرصت حضور وزیر نفت در کمیسیون اصل ۹۰ بود.

جواد قناعت با استفاده از این فرصت که با حضور استانداران استان‌های همجوار همراه بود، مهم‌ترین نیازهای زیرساختی استان در حوزه سوخت را پیگیری کرد که لزوم ایجاد خط انتقال از مسیر جدید به خراسان جنوبی جزو این مطالبات بود و اتصال استان به شبکه گاز سراسری از طریق سه راهی دشتک – زابل – نهبندان در این نشست مطرح شد.

افت فشار گاز در شرایط جوی ناپایدار و برودت هوا، تبعات ناشی از بودن در انتهای خط تامین گاز، قرار گرفتن خراسان جنوبی بعد از استان خراسان رضوی و رعایت اصول پدافندی از جمله دلایلی بود که بر ضرورت برون رفت از مشکلات موجود تاکید داشت.

جمع‌بندی این جلسه، موافقت وزیر نفت با موارد مطرح شده بود که به صدور دستور ویژه به حوزه‌های متولی مبنی بر تسریع در روند اجرا ختم شد.

بعد از این اتفاق مبارک و دستور ویژه که می‌تواند شرایط موجود استان را متحول سازد، استاندار خراسان جنوبی با استفاده از فرصت حضور در جمع کارکنان شرکت گاز و طی تماس تلفنی با وزیر نفت، ضمن انتقال خداقوت نماینده عالی دولت در این وزارتخانه به کارکنان شرکت گاز خراسان جنوبی که در آن روزهای سخت با کار شبانه‌روزی، شرایط را به گونه‌ای رقم زدند که با وجود افت شدید فشار، قطعی گاز گسترده در شبکه نداشتیم، آخرین تصمیمات این حوزه برای خراسان جنوبی را یادآور شد.

جواد قناعت از وزیر نفت قول مساعد گرفت که عملیات اجرایی خط انتقال گاز دشتک – زابل – سربیشه به‌زودی آغاز شود.

وریز نفت هم در پاسخ به این ارتباط تلفنی با اشاره به نتایج خوب نشست کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی گفت: به‌زودی با سفر به خراسان جنوبی یا به شکل ویدئوکنفرانسی نسبت به کلنگ‌زنی پروژه اجرای خط انتقال گاز دشتک زابل – سربیشه اقدام خواهد شد.

سرانجام پیگیری مستمر و جدی مسئولان خراسان جنوبی به نتیجه رسید و عملیات اجرایی خط انتقال گاز از شمال سیستان و بلوچستان به جنوب خراسان جنوبی در شهرستان نهبندان با حضور معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در تیر امسال آغاز شد تا اجرای این طرح زیرساختی در ۲ مرحله سبب افزایش پایداری شبکه گازرسانی شرق کشور شود.

براساس اعلام مدیرعامل شرکت گاز خراسان جنوبی با توجه به پیشرفت مناسب این طرح مهم زیرساختی قرار است تا هفته دولت سال آینده این پروژه تا نهبندان اجرا و سال بعد به خط ۳۰ اینچ در سربیشه متصل شود، طول این خط انتقال ۳۰۰ کیلومتر است که ۱۷۶ کیلومتر از زابل تا نهبندان و ۱۲۶ کیلومتر از نهبندان تا سربیشه را شامل می‌شود.

پیشرفت مناسب طرح انتقال گاز از دشتک زابل به نهبندان

مدیرعامل شرکت گاز خراسان جنوبی درباره آخرین روند اجرای این طرح به خبرنگار ایرنا گفت: عملیات اجرایی خط انتقال گاز از دوراهی دشتک (زابل) با سایز ۳۶ اینچ به طول بیش از ۳۰۰ کیلومتر با قطر لوله ۳۶ اینچ و با اعتبار بیش از ۸۰ هزار میلیارد ریال در تیرماه سال جاری آغاز شد.

رحمان محمودی افزود: فاز نخست این طرح از دشتک تا نهبندان به طول ۱۷۶ کیلومتر است و فاز دوم با اجرای ۱۲۶ کیلومتر در ادامه موجب اتصال این خط به شهرستان سربیشه خواهد شد.

وی بیان کرد: از مجموع ۱۷۶ کیلومتر خط انتقال گاز به نهبندان تاکنون ۱۴۴ کیلومتر معادل ۸۲ درصد این خط نقشه‌ برداری اولیه انجام شده، مسیرسازی خط هم به طول ۸۴ کیلومتر معادل ۴۸ درصد صورت گرفته همچنین از مجموع ۱۷۶ کیلومتر، حفاری کانال لوله ۴۹ کیلومتر معادل ۲۷ درصد انجام شده‌ است.

محمودی گفت: خرید لوله به طول ۱۰ کیلومتر معادل پنج درصد انجام و وارد کانال شده‌ همچنین تمامی لوله‌های این خط خریداری شده‌ است.

وی اظهار داشت: امیدواریم طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده در هفته دولت سال آینده فاز اول به طول ۱۷۶ کیلومتر افتتاح شود، سرعت اجرای این طرح مهم و زیرساختی استان به خوبی و مطابق برنامه‌ریزی انجام شده پیش‌ رفته است.

پایداری شبکه گاز شرق و شمال شرق

مدیرعامل شرکت گاز خراسان جنوبی با بیان اینکه این خط انتقال موجب تکمیل رینگ شبکه گاز در شرق کشور می‌شود گفت: با اجرای طرح حدود ۱۰ میلیون متر مکعب بر ساعت به ظرفیت انتقال گاز منطقه افزوده خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: اجرای این خط نقش موثری در افزایش پایداری شبکه گازرسانی در استان‌های شرقی و شمال شرق در شرایط خاص دارد و با اجرای آن، شبکه گاز خراسان جنوبی علاوه بر خراسان رضوی، از طریق سیستان و بلوچستان نیز به شبکه گازرسانی جنوب کشور متصل می‌شود.

محمودی افزود: در پی افت فشار گاز در زمستان سال گذشته با تصمیم دولت و وزارت نفت، مطالعات این طرح مهم و اساسی در دستور کار قرار گرفت که با اجرای خط انتقال دشتک – زابل – نهبندان، خراسان جنوبی از شرایط انتهای خط گاز بودن، خارج می‌شود و این اقدام زیرساختی از تکرار بحران‌های مشابه سال گذشته جلوگیری می‌کند.

وی تصریح کرد: آغاز عملیات اجرایی خط انتقال گاز از دشتک زابل به خراسان جنوبی به عنوان کار ویژه در دولت سیزدهم باعث خواهد شد که نقشه آمایش سرزمین استان به لحاظ تامین انرژی تغییر و امکان استقرار صنایع استراتژیک و مهم، توسعه پایدار و رونق اقتصادی استان تضمین خواهد شد.

این مسئول با اشاره به اقدامات ۲ ساله دولت سیزدهم در زمینه گازرسانی گفت: در دولت سیزدهم گازرسانی به ۵۳۵ روستای با اعتبار هزار و هزار و ۸۵۰ میلیارد ریال، گازرسانی به ۲۸۵ واحد تولیدی و صنعتی با اعتبار هزار و ۹۷۰ میلیارد ریال و گاز رسانی به سه هزار و ۶۴۷ واحد مسکن محرومان با اعتبار ۶۶۰ میلیارد ریال اعتبار انجام شده‌ است.

گازرسانی به ۱۰۰ درصد جمعیت شهری و ۹۹.۸ درصد جمعیت روستایی

مدیرعامل شرکت گاز خراسان جنوبی ادامه داد: همچنین از ابتدای دولت سیزدهم گازرسانی به ۱۰ هزار و ۳۲ واحد جهش مسکن با اعتبار ۷۶۰ میلیارد ریال انجام شده‌ است.

وی با اشاره به نکات مثبت بهره‌مندی روستاها از گاز طبیعی گفت: گازرسانی به روستاها علاوه بر اینکه موجب ماندگاری جمعیت و جلوگیری از مهاجرت به شهرها می‌شود به عنوان یک منبع سوخت پاک و ارزان، به حفظ محیط زیست کمک می‌کند.

محمودی گفت: در حال حاضر تمامی ۳۲ شهر استان معادل ۱۰۰ درصد جمعیت شهری و هزار و ۹۷۲ روستا معادل ۹۹.۸ درصد جمعیت روستایی از گاز طبیعی بهره‌مند هستند و خراسان جنوبی یکی از استان‌های ممتاز در زمینه گازرسانی شناخته می‌شود.

وی اظهار داشت: هفته دولت سال گذشته با افتتاح طرح‌های گازرسانی، ۱۰۰ درصد جمعیت شهری و روستایی استان زیر پوشش گاز طبیعی قرار گرفت به طوری که در پایان یک سالگی دولت، همه روستاهای بالای ۲۰ خانوار در خراسان جنوبی گازرسانی شد و اکنون گازرسانی به روستاهای کم جمعیت در دست اقدام است.

مدیرعامل شرکت گاز خراسان جنوبی با اشاره به هدف‌گذاری اجرای حدود ۹۰۰ کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع گاز تا پایان سال جاری بیان کرد: تاکنون ۱۴ هزار و ۹۶۹ کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع و هزار و ۴۹ کیلومتر خط انتقال گاز در استان اجرا شده‌است.

استان خراسان جنوبی با جمعیت بیش از ۸۰۰ هزار نفر، ۱۱ شهرستان و ۳۱ شهر دارد که به لحاظ وسعت سومین استان پهناور ایران است.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

دکمه بازگشت به بالا