افتتاح مرکز WRFM آغاز حرکت صنعت نفت از هوش تجاری به هوش مصنوعی است
مرکز “مدیریت همزمان چاه، مخزن و تأسیسات (WRFM)” گروه انرژی پاسارگاد که با هدف تمرکز بر مدیریت کارآمد دادهها و تضمین بهرهبرداری ایمن و پایدار از چاهها و تأسیسات سطحی در میدان نفتی سپهر و جفیر طی همکاری با دانشگاه صنعتی شریف و شرکتهای دانشبنیان ایجاد شده صبح سهشنبه چهارم دیماه افتتاح شد.
به گزارش دیده بان انرژی و به نقل از سایت شرکت گسترش انرژی پاسارگاد؛ در مراسم افتتاح این مرکز که حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، مجید قاسمی مدیرعامل بانک پاسارگاد، امید شاکری معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری، نصرالله زارعی مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران و علیرضا صادقآبادی مدیرعامل گروه انرژی پاسارگاد برگزار شد، دکتر افشین مرکز WRFM را نخستین پروژه واقعی در حوزه هوش تجاری برای حرکت به سمت هوش مصنوعی در صنعت نفت توصیف کرد و گفت: هزینهای که گروه انرژی پاسارگاد برای ایجاد این پلتفرم انجام داد، گامی در جهت هوش مصنوعی بود. وی با بیان اینکه کار ایجاد این مرکز از بهمن 1402 طی همکاری مشترک گروه انرژی پاسارگاد و پژوهشکده علوم و فناوریهای انرژی، آب و محیطزیست دانشگاه صنعتی شریف آغاز شد و طی کمتر از ده ماه به بهرهبرداری رسید گفت: آنچه اکنون میبینیم حاصل کار شبانهروزی تیم شرکت بهرهبرداری نفت و گاز سپهر پاسارگاد به مدیریت آقای دهقانی و تیم چهل نفره ایشان است که با حمایت مدیرعامل گروه انرژی پاسارگاد به ثمر رسید. حسین افشین تصریح کرد: اگر ما مدیران آیندهنگر و پیشرو نداشته باشیم فناوری پیشرفت نمیکند و هر پیشرفتی با اعتماد به نوآوری حاصل میشود؛ کمااینکه این موضوع در میدان نفتی سپهر و جفیر حاصل شد و فقط در یک چاه با بهرهگیری از امکانات این مرکز شاهد بهره 100 میلیون دلاری با جلوگیری از افت تولید بودیم. معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری ادامه داد: مرکز WRFM مبتنی بر هوش تجاری است و سال آینده هوش مصنوعی نیز به هوش تجاری افزوده شده و آنگاه شاهد کمک به تصمیم سازی مدیران در صنعت نفت خواهیم بود. همچنین نخستین پالایشگاه هوشمند کشور نیز در جزیره قشم توسط گروه انرژی پاسارگاد در حال اجراست که گام دیگری برای حرکت به سوی هوش مصنوعی است.
شایان ذکر است مرکز WRFM پاسارگاد با هدف بهبود مدیریت دادهها، از طریق جمعآوری، ذخیرهسازی و تحلیل بلادرنگ اطلاعات طراحیشده و امکان مشاهده الگو و روند دادهها و صدور هشدارهای لازم را فراهم کرده و اطلاعات را بهطور مؤثری در یک سیستم یکپارچه نمایش میدهد. این هماهنگی، تصمیمگیری سریعتر در عملیات توسعهای و تولیدی را آسان میکند و به کاهش ریسکهای عملیاتی کمک مینماید.
این مرکز با اطمینان از دستیابی به شاخصهای عملکردی در فازهای مختلف، به مدیریت مؤثر داراییهای شرکت در هر نقطه جغرافیایی و با ادغام نظارت آنلاین و پالایش خودکار دادهها، به بهینهسازی مستمر ارزش داراییها میپردازد. همچنین سیستم جامع نمایش دادهها که روابط و روندها را بهخوبی نمایش میدهد، از تصمیمگیری آگاهانه پشتیبانی میکند و تحلیلهای یکپارچه برای تولید، عملیات حفاری و مدیریت چاهها ارائه میدهد، که بدینوسیله کارشناسان و مدیران ارشد را در تصمیمگیریهایشان توانمند میسازد.
با راهاندازی این مرکز و با انجام اقدامات اصلاحی بهموقع، از کاهش تولید ناشی از مواردی همچون رسوب آسفالتین جلوگیری شده و علاوه بر آن با بهینهسازی بر خط تولید از مخزن تا کارخانه فرآورش، افزایش تولید روزانه نفت به میزان ۸۰۰۰ بشکه و افزایش تولید تجمعی به میزان ۱.۴ میلیون بشکه تا به امروز حاصل شده است. با برنامه ریزی های صورت گرفته، این مرکز در آستانه ورود به مرحله تحول دیجیتال کاربردی و هوشمندسازی تحت عنوان «مرکز هوشمند WRFM پاسارگاد» است که یک استاندارد جدید در بخش بالادستی صنعت نفت و گاز در منطقه غرب آسیا خواهد بود.