جلوگیری از عدمالنفع ۱۵ میلیارد دلاری ناترازی گاز با توسعه میادین مشترک
یک کارشناس حوزه انرژی گفت: طبق برآوردهای اولیه با کاهش ناترازی گاز صنعتی در فصل زمستان، ایران میتواند سالانه بین ۱۵ تا ۲۰ میلیارد دلار از عدم النفع قطعی گاز صنایع جلوگیری کند.
به گزارش دیده بان انرژی و به نقل از ایسنا، با اشاره به اهمیت توسعه میادین گازی اظهار کرد: توسعه میادین گازی مشترک ایران برای کاهش ناترازی گاز و تضمین عرضه پایدار بسیار مهم است. ایران با افزایش ظرفیت استخراج گاز از میادین مشترک میتواند به چندین مزیت دست یابد. در مرحله اول، میتواند تامین گاز پایدار را در طول دورههای اوج تقاضا، به ویژه در فصول سرد که مصرف انرژی افزایش مییابد، تضمین کند.
وی با بیان اینکه این ثبات برای حفظ بهره وری صنعتی، جلوگیری از وقفه در عرضه گاز و برق به صنایع و اجتناب از ضررهای اقتصادی حیاتی است، گفت: ثانیاً افزایش ظرفیت استخراج گاز میتواند به منافع اقتصادی قابل توجهی منجر شود.
این کارشناس حوزه انرژی ادامه داد: دولت سیزدهم علیرغم چالشها و تاخیرهای بسیار زیاد پیمانکاران خارجی در زمینه توسعه میادین گازی مشترک، گامهای پیشگیرانهای را در راستای توسعه میادین مشترک گازی برداشته است. تنها در ۲۰ ماه، دولت برای عبور از این موانع به تخصص نخبگان داخلی و پیمانکاران ایرانی تکیه کرده و توانسته است با پیشبرد جدول زمانی استحصال گاز از فاز ۱۱ پارس جنوبی، نه تنها به برداشت عملیاتی از این میدان برسد بلکه بعد از ۲۰ سال معطلی برای پیمانکاران خارجی، حالا با دستیابی به فناوری و توانمندیهای لازم برای برداشت گاز از میادین مشترک مرزی، به برنامهریزی برای توسعه میادین مشترک فرزاد و آرش نیز بپردازد.
جامع با اشاره به رویکرد مهم در توسعه میادین مشترک گازی در رفع ناترازی زمستانی گفت: توسعه میادین مشترک گازی یک رویکرد چند وجهی است که هم نیازهای کوتاه مدت و هم درازمدت را مورد توجه قرار میدهد. توسعه این میادین علاوه بر کاهش ناترازی گاز در فصول سرد، فرصتهایی را برای تجارت و صادرات گاز در فصول گرم سال نیز فراهم میکند.
وی با تاکید بر اینکه این رویکرد با دیدگاه دولت سیزدهم برای استفاده از میادین مشترک گازی برای تقویت صنعت گاز ایران و ارتقای رشد اقتصادی همسو است، گفت: علاوه بر این، تاکید دولت بر ذخیره سازی گاز در نقاط انتهایی خطوط لوله گاز مانند شمال شرق کشور، اقدامی اساسی در حل ناترازی مقطعی مشاهده شده در فصول سرد سال است. زیرساخت ذخیره سازی مناسب ذخیره استراتژیک گاز را تضمین میکند که میتواند در مواقعی که افزایش تقاضا و عرضه محدود میشود مورد استفاده قرار گیرد.
این کارشناس حوزه انرژی با اشاره به اهمیت رویکرد جدید دولت سیزدهم در ذخیرهسازی گاز توامان با توسعه ظرفیت برداشت گاز از میادین مشترک گازی گفت: توسعه استخراج گاز از میادین مشترک، به ویژه پس از دستیابی به فناوری در فاز ۱۱ پارس جنوبی، برای امنیت انرژی، بهرهوری صنعتی و ثبات اقتصادی ایران اهمیت فراوانی دارد.
به گفته جامع با افزایش ظرفیت استخراج گاز از این میدانهای مشترک، ایران میتواند از ناترازی گاز در دورههای اوج تقاضا جلوگیری، میلیاردها دلار صرفه جویی و رشد اقتصادی را تقویت کند. تعهد دولت سیزدهم به تخصص داخلی و دستیابی به فناوری نشان دهنده رویکردی پیشگیرانه برای مقابله با این چالشها و تحقق منافع بالقوه است.